Footiez by Chantalle - Medisch Pedicure Praktijk
RSS

Recente posts

Likdoorn
Klauwnagel
Hielkloven
Voorkom voetproblemen

Categorieën

Problemen
Tips
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Klauwnagel

Inleiding
Ook wel ramshoornnagel of onychogryphose.
In geval van een klauwnagel is de nagel sterk verdikt en krijgt een hoekige of gekromde vorm, waardoor deze op een klauw lijkt. Een klauwnagel komt vooral voor op de grote teen, meestal bij voetballers en ouderen en gaat vaak gepaard met verwondingen met beschadiging van de cellen waaruit de nagel groeit. Een klauwnagel komt bij ongeveer vijf procent van de bevolking voor en de verschijnselen lijken op die van een schimmelinfectie. De medische term voor klauwnagel is onychogryphosis. 


Oorzaken
Omdat een klauwnagel het gevolg is van factoren die gedurende een lange tijdsperiode aanwezig zijn ontstaan de verschijnselen meestal langzaam. Eerst wordt de nagel krommer en krijgt de karakteristieke klauwvorm. Tegelijkertijd wordt de nagel duidelijk dikker en harder en verandert van kleur naar geel of bruin. Een klauwnagel kan gepaard gaan met pijn, meestal als gevolg van infecties of herhaalde verwonding van de nagel. Tevens kan een klauwnagel ongemak veroorzaken bij het dragen van schoenen of de naastgelegen teen verwonden.

Diagnose
De behandeling is er vooral op gericht het normale uiterlijk van de nagel te herstellen. Hierdoor wordt voorkomen dat de nagel verder beschadigd raakt en dat infecties ontstaan. De aangedane nagel wordt tot zijn normale omtrek geknipt of gevijld om de verdikking te verkleinen en verdere verwonding van de nagel en de aangrenzende teen te voorkomen.

Behandeling
De behandeling is er vooral op gericht het normale uiterlijk van de nagel te herstellen. Hierdoor wordt voorkomen dat de nagel verder beschadigd raakt en dat infecties ontstaan. De aangedane nagel wordt tot zijn normale omtrek geknipt of gevijld om de verdikking te verkleinen en verdere verwonding van de nagel en de aangrenzende teen te voorkomen. 

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint